Nyheter 24

 1. Jens Stoltenberg träffade Sydkoreanska representanter i Seoul på måndagen och sade då bland annat att Ukraina har ett "akut behov av mer ammunition".

  Natochefen uppmanar Sydkorea att omvärdera sin policy om att inte exportera vapen till länder som befinner sig i en konflikt. Han tog som exempel Tyskland och Norge som länge haft samma policy som de nu har ändrat efter att Rysslands president Vladimir Putin invaderade Ukraina i februari förra året.

  — Om vi tror på frihet, demokrati och inte vill att envåldshärskare ska vinna behöver de vapen, sade Jens Stoltenberg när han höll tal på Chey institutet i Seoul.

  Sydkoreas betydelse som global vapenexportör växer och landet har nyligen tecknat avtal om att sälja hundratals stridsvagnar till europeiska länder, däribland Nato-landet Polen.

  Men Sydkoreas lagstiftning förbjuder export av vapen till länder som befinner sig i en aktiv konflikt vilket Seoul har påpekat gör det svårt att tillhandahålla vapen till Ukraina. Däremot har Sydkorea bidragit med humanitär hjälp och materiel som inte är dödlig.

  Under sitt besök i Sydkorea sade Stoltenberg att det är oklart när konflikten i Ukraina kan ta slut och att Putin förbereder sig för mer krig och aktivt anskaffar vapen, bland annat från Nordkorea.

 2. När allt blir dyrare får allt fler svårt att få månaden att gå ihop, och måste vända på varenda krona.

  Nu ser fackförbunden att även medlemsavgifterna blir en för stor kostnad för vissa.

  Många inom Handels har inte heltidstjänster. Arkivbild.
  Många inom Handels har inte heltidstjänster. Arkivbild.

  — Vi ser en tudelad situation. Vi får höra i vår rådgivning att människor inte har råd med fackavgiften. Samtidigt så ser vi också att många går med i facket nu, säger Stefan Carlén, chefsekonom och chefsutredare på Handels.

  Han kan inte säga hur många det rör sig om som lämnar av ekonomiska skäl.

  Kommunal ser också att medlemmar lämnar förbundet på grund av ekonomin.

  Svåra beslut

  — Många medlemmar påverkas mycket av inflationen. De får fatta en del svåra beslut, en del har helt enkelt inte råd, säger Daniel Jarblad, värvningschef på Kommunal.

  Hur många det rör sig om kan inte heller han säga. Kommunal drabbades av en it-incident i höstas, och därför är sammanställningen av medlemsstatistik fördröjd, berättar han.

  Både Handels och Kommunals medlemmar har relativt låga löner, och ofta har de inte heltidstjänster. Ändå blir kostnaden för själva medlemskapet i facket en dryg summa, maxavgiften för själva fackavgiften ligger på runt 500 kronor per månad i de båda förbunden.

  Andra fackförbund, som Unionen, har en lägre avgift. Men både Stefan Carlén och Daniel Jarblad understryker att det är knepigt att jämföra fackavgifter, eftersom medlemskapet hos dem också innehåller bland annat försäkringsförmåner.

  — Vi har hemförsäkring och inkomstförsäkring som ingår i avgiften, säger Stefan Carlén.

  De förklarar att de förstår att många har det riktigt svårt med ekonomin nu, Men de understryker också att fackmedlemskapet blir särskilt viktigt då tiderna blir tuffare. I en lågkonjunktur behövs fackligt stöd, enligt dem.

  — Det är en prisvärd idé att vara med i facket, säger Stefan Carlén.

  En tredjedel till försäkringar

  Fast frågan är vad fackavgifterna går till. Jätteförbundet Kommunal, med runt en halv miljon medlemmar, uppger att ungefär en tredjedel av avgiften går till försäkringarna, och två tredjedelar till den fackliga verksamheten. Fackförbundet Kommunal gick drygt 300 miljoner plus 2021, och hade 542 anställda, enligt årsredovisningen.

  Frågan är om det skulle gå att spara i verksamheten för att sänka avgifterna, nu när så många lågavlönade går back ekonomiskt varje månad. Daniel Jarblad berättar att Kommunal har arbetsgrupper som tittar på strategin för framtiden, men ännu är inget klart.

  — Avgifterna sänktes i september förra året, och vi har också förlängt rabatter för nya medlemmar, säger Daniel Jarblad.

  Stefan Carlén förklarar att Handels inte har höjt sina avgifter på flera år, och också nyss har sänkt några av dem lite. Men att spara pengar för att kunna sänka ytterligare gör att verksamheten inte blir densamma, enligt honom.

  — Då kan vi inte erbjuda samma värde med det fackliga medlemskapet, säger Stefan Carlén.

 3. Målet med den nya stationen, som beräknas bli runt 15 000 kvadratmeter, är att skapa en bytespunkt mellan region- och fjärrtåg samt bussar.

  "Ett Göteborg som växer behöver en stadsutveckling som främjar kollektivtrafiken. Det nya stationshuset är en viktig pusselbit i arbetet med att öka tillgängligheten och att skapa mer stad på en i dag anonym del av Göteborg. Jag tror att många med mig idag upplever området som en baksida i staden", säger Caroline Ahrnens Martin, regionchef projektutveckling Göteborg på Jernhusen till Fastighetsvärlden.

  Byggstart för det nya stationshuset är planerat till mitten av 2024 och ska stå klart vid årsskiftet 2026/2027.

  Totalt valdes fyra skandinaviska arkitektteam ut av totalt 28 tävlande team. Av de fyra var det sedan norska Reiulf Ramstad Arkitekter som vann uppdraget. De har tidigare bland annat varit inblandade i utvecklingen av besökscentret The Whale i Andenes och Fram Museum i Oslo.

  "Det är ett ärofyllt uppdrag att få skapa en byggnad som kommer vara en så viktig centralpunkt för stadslivet som en centralstation", skriver Reiulf Ramstad Arkitekter i ett pressmeddelande.

 4. I sitt dagliga tal sade Volodymyr Zelenskyj på söndagen att om Ryssland tillåts att tävla vid OS i Paris 2024 skulle det visa att "terrorism kan vara acceptabelt"

  Han sade också att han skrivit ett brev till Frankrikes president Emmanuel Macron där han åter lyft frågan med honom.

  Zelenskyj sade också att det är viktigt att se till att Ryssland inte får möjlighet att använda varken OS i Paris eller några andra sportevenemang för sin propaganda.

  Ukraina har hotat att bojkotta OS nästa år om ryska och belarusiska idrottare tillåts delta.

 5. Hang Seng index i Hongkong föll i den tidiga handeln och var ned 0,5 procent.

  Shanghais kompositindex vaknade däremot lite piggare och steg på morgonen 1,4 procent. Samma tendens visade Shenzhens kompositindex som var upp 1,7 procent i den tidiga handeln.

  Tokyo öppnade försiktigt uppåt med Wall Streets fina avslut på fredagen i färskt minne. Nikkei 225-index var upp 0.1 procent och det bredare Topix-index var oförändrat med en positiv indikation.