Nyheter 24

 1. En läkare dödförklarade fel person på ett äldreboende i Linköping, vilket även Siren rapporterat om.

  En patient på äldreboendet ska ha hittats avliden i sin säng av nattpersonal. Den jourhavande sjuksköterskan kontaktades och fick informationen, men åkte aldrig ut till boendet.

  Anställd på äldreboende var våldsam och tog stryptag på äldre – stängs av från tjänsten

  Utfärdade dödsbevis på fel patient

  I stället dokumenterade sjuksköterskan dödsfallet i fel journal. Det framgår av en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som Nyheter24 tagit del av.

  Läkaren besökte boendet för att konstatera dödsfallet och utfärdade då ett dödsbevis på fel patient, som sedan skickades till Skattemyndigheten.

  Äldre sjukhuspatient lämnades ensam – ramlade, bröt höften och dog

 2. Annas Hembageri har varit registrerat sedan år 2008 och ligger i Mariefred. De är kända för att baka mustigt och gott matbröd och använda sig av ekologiska ingredienser. De driver även ett café där man kan äta deras berömda bullar.

  Utsågs till Sveriges bästa café

  År 2016-2017 utsågs Annas Hembageri till “Sveriges bästa café” av White Guide Café, enligt deras hemsida. De har även blivit tilldelade utmärkelserna “Årets fikaställe” år 2015-2016.

  Enligt bolagsöversikten för bageriet, som Nyheter24 tagit del av, har Annas Hembageri gått back med 355 000 kronor och årets resultat ska ha legat på minus, enligt allabolag.

  Uttalas det gifflar eller jifflar? Här är Pågens svar • Det säger de anställda

  Efter förlusten – nu stänger bageriet för gott

  Nu ska det populära bageriet alltså stänga igen för gott. På deras Facebooksida skriver de bland annat:

  “Vi vill verkligen från botten av våra hjärtan skicka ett gigantiskt tack till alla underbara kunder som gjort vår egna bageridröm till verklighet.”.

  Ikea-mördaren får permission – vill äta glass och dricka läsk

  Har sålt lokalen

  Anledningen till att bageriet stänger menar ägarna är för att de nu ska ge sig ut på nya äventyr. De har därför sålt lokalen till nya ägare som kommer att driva sin egen verksamhet.

  Dagen innan julafton kommer bli bageriets sista dag.

  “Lördagen 23 december blir den absolut sista öppetdagen för Annas Hembageri. Bagerilokalen har äntligen hittat en ny ägare så bagarna kan dra vidare på nya äventyr", skriver Annas Hembageri på sin Facebooksida.

 3. Tidigt på måndagsmorgonen kom ett larm om att en kvinna i 45-årsåldern hittats utomhus med misstänkt hjärtstopp. Hennes liv gick inte att rädda.

  På kvällen meddelade polisen att kvinnan kan ha "utsatts för yttre påverkan som orsakat dödsfallet".

  — Sammanställningen av våra undersökningsåtgärder pekar åt det hållet, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

  Han vill inte gå in på varför polisen misstänker att ett brott kan ligga bakom kvinnans död.

  En förundersökning om mord är inledd. Ingen misstänkt har gripits.

 4. Betelgeuse är en så kallad röd superjätte, omkring 1 000 gånger större än solen och natthimlens tionde ljusstarkaste stjärna där den sitter vid Orions högra axel.

  I början av veckan väntas jättestjärnan förmörkas av en asteroid kallad Leona, rapporterar nyhetsbyrån AP.

  Leona finns i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter och forskare uppskattade nyligen att den är hela 55 kilometer bred och 80 kilometer lång, även om osäkerheter kvarstår.

  Förmörkelsen väntas bara pågå i 10–15 sekunder, och det är osäkert om asteroiden kommer att skymma hela stjärnan. Eventuellt blir det en ringformad förmörkelse där en lysande kant syns runtom.

  — Att en asteroid blockerar ljuset från en så pass stark stjärna är ganska ovanligt, säger Markus Janson, som är professor i astrofysk vid Stockholms universitet.

  Fenomenet väntas inträffa sent under måndagen och tidigt på tisdagen. Men det är ingen idé att ge sig ut i den svenska natten för att skåda fenomenet, enligt Janson.

  — Nej, vi är ganska långt ifrån.

  Förmörkelsen av Betelgeuse väntas vara synlig från delar av bland annat Centralasien, Sydeuropa, USA och Mexiko.

  Enligt Markus Janson är förmörkelsen ett bra tillfälle för astronomerna att lära sig mer den stora asteroiden Leona.

  — Stjärnan blir som en strålkastare bakom asteroiden som hjälper för att få mer kunskap om asteroider. Det kan till exempel kan ge ledtrådar om hur solsystemet bildades, säger Markus Janson.

 5. Allt fler kundvagnar försvinner från Ica Kvantum i Filipstad, något som nu har blivit ett kostsamt problem för butiken, vilket Filipstads tidning var först att rapportera om.

  – När vagnarna kommer bort blir det en förlust för oss, för det är en stor kostnad per vagn, säger Ica-handlaren Christian Liljestrand till Filipstads tidning.

  Ica Maxi-butiken tvingas slänga varor till ett värde av två miljoner

  Så mycket är kundvagnarna värda

  Varje kundvagn är värd cirka 2 000 kronor. Vilket gör att butiken går back rejält när flera kundvagnar försvinner på en daglig basis.

  Ibland kommer det in kunder till butiken som har gjort en spaning på en kundvagn. Då åker butikspersonalen ut med bil och hämtar hem den igen, skriver Filipstads tidning.

  Hämtar hem förlorade vagnar med bil

  Ica-butik firade en anställd – då blev kunderna också bjudna på tårta

  – Vi får ofta till oss från snälla kunder att de har sett kundvagnar på olika platser. Och då vi har en bil för onlinehandeln som är ute och kör kan vi ofta också hämta kundvagnarna, säger Christian Liljestrand till Filipstads tidning och fortsätter:

  – Ibland ligger dock vagnarna på platser som är svåra att nå – och då kan vi inte göra så mycket åt det.